VALNØTTBRØD

July 28, 2013 § Leave a comment

IMG_3589

Få tilsetninger gir så mye særpreg, og passer så bra til kornets aroma, som valnøtter. Ikke er det så vanskelig å lage heller, hvis man først mestrer surdeigsbaking sånn noenlunde bra!

Generellt bør man være mer forsiktig med deigen når man baker med nøtter, fordi deigens overflate blir skjørere rundt nøttene og lettere sprekker. Særlig bør man være varsom når man former brødene: Hvis du kjenner at deigen ikke tåler å foldes og strekkes, så dropp det, form det bare så godt det lar seg gjøre og få det over i hevekurven.

IMG_3600

Vi anbefaler også at du dropper snittingen og heller lar brødet sprekke naturlig i skjøten. Bare pass på at du legger deigen med skjøten ned i hevekurvene, slik at skjøten vender opp når du legger det i gryta.

Metoden er som beskrevet i ”vår metode”, bortsett fra disse momentene:

  1. Siden deigen er grovere og dermed hever raskere, tar vi bort én brett, det vil si at 30 min. av brettetiden faller bort.
  2. Vend inn valnøttene i deigen samtidig som du tilsetter saltet, altså 45 min. etter at  du har blandet surdeig, mel og vann.
  3. Dropp formingsteknikkene og runddriv varsomt i stedet, både før og etter benkhvile.
  4. Legg brødet med skjøten ned i hevekurvene, slik at det ligger med skjøten opp i gryta og sprekker naturlig.

Her er målene for ett valnøttbrød:

250 gr. siktet økologisk hvetemel

250 gr. sammalt emmer, rug eller hvete

100 gr. (10%) ferdig surdeig

425 gr. (85%) vann

10 gr. salt

150 gr. valnøtter

IMG_3599

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading VALNØTTBRØD at absurdeig.

meta

%d bloggers like this: