STEKING PÅ STEIN

September 19, 2013 § 1 Comment

Vi mener i utgangspunktet at steking i gryte er sikrest når det kommer til kvalitet på skorpe og ekspansjon. Likevel steker vi innimellom på stein, og særlig nå: For ikke lenge siden fikk vi tak i noen ildfaste teglsteiner fra en steinovnsbygger. Disse er tjukke og magasinerer varme enormt bra. De bidrar også til et mer stabilt varmemiljø i ovnen. Så hvis det er noen som ikke får tak i gryte, eller synes det er for dyrt – forsøk å få fatt på noen slike:

IMG_3805

Etter hva vi skjønner så kan de kjøpes i de fleste byggevarehandler i og med at mange bruker disse mursteinene når de bygger peis hjemme. Ikke er de dyre heller. En annen grunn til at vi steker på stein innimellom er selvfølgelig at det er enestående å se brødet ekspandere!

Vi har også forsket litt på hva som er den beste metoden for å få til et fuktig dampmiljø i ovnen (alt slikt trenger man som sagt ikke å tenke på hvis man steker i gryte). Tdligere har vi kastet inn isbiter i bunnen av ovnen, noe som har fungert greit, bortsett fra at det ikke akkurat er så skånsomt mot ovnen. Metallet slår seg fort når man kaster iskaldt vann på glovarme flater. Her er en metode som er mer skånsom for ovnen, og som også avgir fuktighet lenger. Hell 3 dl kokevarmt vann på en bakeplate, som ikke er forvarmet, og skyv denne inn på bunnen av ovnen rett etter at du har satt inn brødet. Etter 20 min tar du ut plata og lufter godt før du steker brødet videre. Vil du ha det ekstra tett kan du selvfølgelig teipe igjen luftehullet på utsiden av ovnen, men etter vår erfaring er ikke dette nødvendig.

Her er noen av brødene vi har bakt på de nye steinene (de er alle grove, det vil si med 50 % fullkorn):

IMG_3815

IMG_3849

IMG_3914

§ One Response to STEKING PÅ STEIN

 • thesurdeg says:

  Hej!
  Jag trycker in lite aluminiumfolie i ventilationshålet (inne i ugnen) och har en stor stekpanna i botten av ugnen. Innan jag bakar av bröden kokar jag upp lite vatten (kanske 2 dl). Sedan lastar jag in bröden och häller det kokheta vattnet i stekpannan. Efter 20 minuter vädrar jag ut fukten och sänker värmen. Men eftersom jag täppt igen ugnen fortsätter bröden att avge vatten så att kammaren återigen blir ångfylld. Det gör att jag kan baka bröden längre och de får jämnare färg än när jag inte täpper igen ugnens ventilationshål.

  Förmodligen är alla ugnar olika när det kommer till hur mycket vatten de avger, och alla får lära känna sin egen ugn! Anledningen att jag inte bakar bröden i gryta längre är för att mina grytor är för små (och grytorna blir väldigt missfärgade av ugnen).

  Happy baking
  thesurdeg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading STEKING PÅ STEIN at absurdeig.

meta

%d bloggers like this: