FRØBRØD OG GROVBRØD

June 9, 2013 § Leave a comment

IMG_2723

Her er et par variasjoner over vår grunnoppskrift. Framgangsmåten er som beskrevet i ”Vår metode”, den eneste forskjellen er meltype, vannmengde og et par ekstra ingredienser som man selv kan variere. Frøbrødet er laget på en landbrøddeig, men før det legges til kaldheving har vi dekket utsiden med sesamfrø og linfrø.

Når du baker med grovere mel, kan du godt øke vannmengden, fordi det grovere melet holder mer vann. Vi anbefaler å bruke 80 til 90 % vann.

Disse brødene bærer preg av at de er bakt med uforedla kornsorter. Disse kan ha gode helsemessige virkninger, ved siden av at de smaker utrolig godt. Dalahvete har for eksempel en mykere type gluten enn det vi finner i ordinært hvetemel, og kan derfor være lettere å fordøye for magen. Det samme gjelder emmer.

Før i tiden var det vanlig at det vokste forskjellige sorter hvetemel i forskjellige regioner, såkalte landsorter, som hadde tilpasset seg klimaet akkurat der. I dag sørger sentraliseringen av jordbruket, genmodifisering og sprøytemiddelindustrien for at variasjonen for en stor del går tapt. Derfor er det viktig å støtte de få som forsøker å ta vare på det gamle mangfoldet i jordbruket! Det er fantastisk å bake med disse sortene, bli kjent med hvordan de reagerer i møte med vann og de ulike smaksnyansene de gir det ferdige brødet.

Grovere, våte deiger kan være litt vanskeligere å håndtere, så det kan lønne seg å være litt mer varsom i bretting og oppspenning av deigen. Her er målene (deigene gir to brød):

DALAHVETEBRØD

200 gr. surdeig (som beskrevet under vår metode)

500 gr økologisk sammalt dalahvete

500 gr økologisk siktet hvete

900 gr vann (90%)

20 gr salt (2%)

IMG_2621

GROVT EMMERBRØD

200 gr. surdeig (som beskrevet under vår metode)

600 gr økologisk sammalt emmer

400 gr økologisk siktet hvetemel

800 gr vann (80%)

20 gr salt (2%)

3 gr malte korianderfrø (0,3%)

25 gr økologisk honning (2,5%)

IMG_2666

FRØBRØD

For mål, se landbrødoppskrift i innlegget ”Vår metode”.

Framgangsmåten for å dekke utsiden med frø er som følger: Dekk en liten linduk eller et kjøkkenhåndkle med sesamfrø og linfrø. Når du har gjennomført den siste formingen før kaldheving (pass her på at du bruker så lite mel som mulig, slik at frøene setter seg fast), ruller du deigen over ”frøsengen” slik at den dekkes av frø. Pakk så duken rundt brødet og flytt hele saken over i en rund hevekurv. That´s it!

IMG_2702

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading FRØBRØD OG GROVBRØD at absurdeig.

meta

%d bloggers like this: